Vládni poslanci odmietli vyriešiť nezákonný stav na školách

16.09.2013 Bratislava

Vládni poslanci dnes nechválením pozmeňujúceho návrhu zákona poslanca hnutia OBYČAJNÍ  ĽUDIA a nezávislé osobnosti Igora Hraška spravili z riaditeľov slovenských škôl kriminálnikov. Od januára budúceho roka totiž na niektorých školách príde k nezákonnému stavu kvôli tomu, že niektorí pedagogickí zamestnanci si doposiaľ nemali možnosť doplniť pedagogickú spôsobilosť. Školy budú musieť takýchto zamestnancov prepustiť, no tým nebudú môcť zabezpečiť riadny vzdelávací proces, na ktorý majú prijatých žiakov. Pokiaľ škola takého zamestnanca neprepustí, tak opäť poruší zákon, lebo u nej budú učiť pedagogickí zamestnanci, ktorí nemajú potrebnú kvalifikáciu.
„Aj keď v platnom zákone z roku 2009 bolo určené prechodné obdobie do konca roku 2013, učitelia nemali šancu si vzdelanie doplniť, lebo školy na to spôsobilé neakreditovali takýto typ doplnkového vzdelávania. Dostali sa tak do neriešiteľnej situácie – zákon od nich vyžaduje kvalifikáciu, ktorú nemajú kde získať,“ vysvetlil Hraško. Preto vo svojom pozmeňujúcom návrhu chcel predĺžiť lehotu do konca roka 2017, aby vysoké školy mali šancu akreditovať takýto typ vzdelávania a tým umožniť učiteľom doplniť si pedagogickú spôsobilosť na predmety, ktoré už v súčasnosti učia, ale nemajú na to formálnu kvalifikáciu. Aj napriek tomu, že Hraško do parlamentu priniesol technickú úpravu, ktorá by uchránila množstvo pedagógov pred neriešiteľným stavom, podporu medzi vládnymi poslancami nenašiel.
Hraško pripomína, že hoci sa daná aprobácia na niektorých školách učí, tak absolventi po ukončení štúdia nejdú pracovať do školstva, ale do súkromného sektora. „Aj preto máme v školstve nedostatok kvalifikovaných pedagogických zamestnancov. Týka sa to napríklad učiteľov angličtiny na základných školách, tanečných pedagógov na základných umeleckých školách a podobne. Rezort školstva opäť dokazuje, že je odtrhnutý od reality a nesleduje prechodné ustanovenia svojich vlastných zákonov,“ tvrdí Hraško.

I. Hraško: 0905 586 791
 

Vyberte región

mark